SUPLEMENTI SA VIZIJOM

Blog

Ovde možete saznati puno interesantnih i korisnih informacija o zdravlju, dugovečnosti, zdravom načinu života…

Šetaj šumom – bićeš zdraviji i bodriji

Šumska medicina (forest medicine), šumska terapija (forest therapy), kupanje u šumskom vazduhu (forest bathing), šumski velnes, šumska joga su samo neki od termina vezanih za svetski pokret povratka prirodi, odnosno komplementarne medicine.

Opširnije

Vežbaj i mozak će ti bolje funkcionisati – spreči demenciju i alchajmer

Fizička aktivnost je bila bitan evolutivni činilac tokom razvoja ljudske vrste. Ona je oblikovala fiziologiju našeg organizma. Međutim, savremeni način života (sedeći) i visokoenergetska ishrana upravo su suprotni načinu života tokom decenija i stotina hiljada godina ljudske evolucije. Zato nije ni čudo što upravo savrameni način života doprinosi mnogim bolestima i degenerativnim procesima u organizmu.

Opširnije

Mediteranska ishrana – preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije

Savremenom čoveku, čak i onom posvećenom zdravom načinu života, nije nimalo lako da se snađe u izboru načina ishrane. Postoje na desetine sistema ishrane (dijeta). Evo samo nekih od njih: Keto dijeta, Hrono dijeta, Palio, Atkinsova dijeta, DASH dijeta, Vegetarijanska, Veganska, Row dijeta (sirova ishrana) itd.itd. Koliko je samo knjiga napisano o načinu ishrane, odnosno pojedinim dijetama, koje veličaju upravo taj način ishrane. Još kada se sve to suprotstavi našoj tradicionalnoj ishrani, onda čovek potpuno izgubi orjentaciju, ostaje zbinjen i razočaran. Često različiti sistemi ishrane su dijametralno suprotni jedni drugima.

Opširnije

Pevaj i bićeš zdraviji i srećniji

Narodna mudrost kaže: „Udri brigu na veselje!“, ili „Ko peva zlo ne misli!“. Ove izreke sugerišu da pesma i igra popravljaju raspoloženje i utiču na psihološko stanje čoveka. Pevanje ima mnogobrojne pozitivne efekate na zdravlje, i ne samo na mentalno već i na fizičko zdralje, što je potvrđeno brojnim naučnim studijama.

Opširnije

Preši, igraj i bišeš zdraviji

Igranje, posebno ples, je aktivnost koja donosi radost, zabavu i istovremeno ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje pojedinca. Bez obzira na stil plesa ili muziku koju preferirate, plesanje može biti odličan način da se održi fizičko zdravlje, mentalna ravnoteža i emocionalno blagostanje. Pozitivni uticaj igranja (plesa) na zdravlje i dobrobit pojedinca potvrdila su i mnogobrojna naučna istraživanja.

Opširnije