Junior Be Big

Junior Be Big


Izvor kalcijuma, silicijuma i vitamin D3

za jačanje kostiju i zuba deteta

 

be_big

Drugi proizvodi serije Junior Hit:

                                                              

Junior Be Big je kompleks za period aktivnog rasta deteta. U njegovor osnovi je kalcijum, silicijum i vitamni D3, koji imaju neposredni uticaj na razvoj koštanog sistema. Vitamin D3 obezbeđuje usvajanje kalcijuma u organizmu, koji je neophodan za formiranje koštanog tkiva, a takođe i za normalan rad srca, nervnog sistema i mišića. Kalcijum formira zdravo zubno tkivo, kako mlečnih tako i trajnih zuba. Smanjuje i nervno-mišićnu razdražljivost. Organski silicijum koji se sadrži u prahu bambusa, doprinosi boljem usvajanju kalcijuma i učestvuje u formiranju vezivnog tkiva i hrskavice u zglobovima i kičmi. Pored toga, učestvuje u metabolizmu fosfora, a time čini zubnu gleđ čvršćom i otpornijom na karijes. To je posebno aktuelno pri smeni mlečnih zuba na stalne.

Proizvodi se u obliku tableta sa ukusom malina. Preporučena doza: 1 tableta na dan Pakovanje: 30 tableta u bočici.

 

1 tableta sadrži:

Kalcijum

250  mg

Vitamin D3

2,5 μg

Prašak bambusa, koji sadrži organski silicijum

5,5 mg

Vitamin B1

0,8 mg

Osobine:

 • Jača organizam deteta u periodu aktivnog rasta obezbeđujući mu potrebne minerale i vitamine.
 • Pomaže formiranju jakih i zdravih kostiju i zuba
 • Jača zubnu gleđ i sprečava razvoj karijesa
 • Učestvuje u profilaktici skolioze i narušenog rasta
 • Pomaže bržem zarastanju preloma kostiju
 • Smanjuje nervno-mišićnu razdraženost
 • Pomaže usvajanju kalcijuma u organizam deteta

Kome je neophodan dijetetski suplement Junior Be Big:

 • Deci u periodu aktivnog rasta
 • Deci koja ne dobijaju dovoljno kalcijuma ishranom
 • Deci koja su aktivna i bave se sportom.
 • Deci kojoj je potrebno jačanje skeleto-mišićnog sistema, nervnog i kardio-vaskularnog sistema.

Način primene: Deca starija od 6 godina jedna tableta dnevno uz jelo (žvakati).

Pakovanje: 30 tableta za žvakanje od 1700 mg.

Način čuvanja: Čuvati na sobnoj temperaturi (do 25 0C), na suvom i tamnom mestu, van domašaja dece.

Rok upotrebe: 3 godine.

 


Detaljnije o sastojcima preparata Junior Be Big

 

Kalcijum 
Kalcijum je važan makroelement koji obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma. Zajedno sa fosforom kalcijum čini osnovu koštanog tkiva, aktivira delovanje najvažnijih enzima, učestvuje u održavanju jonske ravnoteže u organizmu, neophodan je za normalan rad nervnog sistema i kontrakciju mišića, faktor je koagulacije krvi. Tipične kliničke manifestacije deficita kalcijuma su povećana uzbudljivost nervnog sistema i napadi bolnih grčeva (tetanija). Kalcijum je posebno neophodan deci, jer se njihov organizam raste i razvija.


Ekstrakt bambusa

Bambus je rod biljaka iz porodica trava (Poaceae). Potiče iz Indije, pretežno raste u tropskim i suptropskim područjima južne, jugoistočne i istočne Azije i severne  Australije. Bambus ima šuplju drvenastu stabljiku razdeljenu člancima koja naraste do 30 m. Cveta vrlo retko (neke vrste 30-120 godina). Bambus je u Kini simbol dugovečnosti, a u Indiji prijateljstva. Mlečni deo kore bambusa koja se naziva “bambusova mana” je najbogatiji prirodni izvor organskog silicijuma.

 

 Bambus

Silicijum je jedan od najvažnijih mikroelemenata u sastavu našeg organizma. On učestvuje u asimilaciji kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, sumpora, aluminijuma, kobalta i velikog broja drugih elemenata. U slučaju deficita silicijuma, 76 od 104 elemenata organizam ne asimiluje ili asimiluje pogrešno. U slučaju deficita silicijuma moguća je pojava različitih oboljenja.


Ako je kalcijum glavni elemenat formiranja čvrstih tkiva kostiju, onda je silicijum elemenat koji određuje svojstva fleksibilnih struktura:

 • vezivnog tkiva tetiva;
 • zidova krvnih sudova i probavnog trakta;
 • endokrinih žlezda;
 • hrskavica;
 • sinovijalne tečnosti zglobova;
 • zalistaka kardiovaskularnog sistema.

Zato je neophodan za normalno funkcionisanje i stvaranje ovih struktura. Visoki sadržaj silicijuma u vezivnom tkivu vezan je za njegovo prisustvo kao strukturne komponente u sastavu glikozaminglikana i njihovih kompleksa belančevina koji stvaraju osnovu ovog tkiva i daju joj čvrstoću i fleksibilnost.


Nivo silicijuma u aorti se smanjuje ne samo tokom godina, već i u razvoju ateroskleroze. Hrana bogata biljnom celulozom je antiaterogenska još i zato što celuloza doprinosi dobroj asimilaciji silicijuma, jer akumulira silicijum U slučaju deficita biljne celuloze i silicijuma procesi starenja se brže odvijaju.

Vitamin D

Vitamin D poseduje sposobnost razmene kalcijuma i fosfora, obezbeđuje apsorpciju kalcijuma i fosfora u crevima, reapsorpciju kalcijuma i fosfora u bubrežnim kanalima, doprinosi mineralizaciji koštanog tkiva. Vitamin D je neophodan za rast organizma, održavanje zdravih kostiju i zuba, doprinosi otpornosti organizma i prevenciji onkoloških oboljenja.


Deficit vitamina D dovodi do poremećaja razmene fosfora i kalcijuma, što je razlog pojave rahitisa - deformacije kostiju kao rezultat poremećaja u procesu njihove mineralizacije.


U biljnim prehrambenim namirnicama Vitamina D praktično nema. Vitamina D najviše ima u nekim ribljim namirnicama, ribljoj masti i jetri bakalara. Dopunski izvori Vitamina D su maslac i jaja. Nažalost, riblje namirnice se retko koriste u dečjoj ishrani.


Vitamin В1

Vitamin В1 ulazi u sastav enzima koji regulišu razmenu ugljenih hidrata i energije u organizmu, poboljšava rad mišića i nervnog sistema, sprečava polinevritis i «beri-beri». U slučaju njegovog nedostatka prisutni su umor, nervoza i nesanica.


B1 se prvenstveno sadrži u namirnicama biljnog porekla: u žitaricama, prekrupama (zob, heljda, proso), u krupno mlevenom brašnu (u sitno mlevenom brašnu,delovi zrna najbogatiji vitaminom B1 se odstranjuju sa mekinjama, zato je u kvalitetnom brašnu i hlebu sadržaj vitamina В1 bitno smanjen). Naročito je mnogo vitamina u klicama zrna, u mekinjama i u mahunarkama. Vitamina В1 takođe ima u mesu, jajima, kvascu i lešnicima.


Prilikom termičke kulinarske obrade namirnica izgubi se oko 25-30% vitamina В1, dok se prilikom dužeg kuvanja vitamin potpuno raspada. B1 se takođe raspada u kontaktu sa metalima. Do smanjenja asimilacije vitamina В1 mogu dovesti, kao prvo, antivitamin - enzim tiaminaza koji se sadrži u termički loše obrađenoj rečnoj ribi, i kao drugo, velika količina svakodnevno upotrebljenog čaja. Deficit vitamina В1 javlja se prilikom suvišne konzumacije ugljenih hidrata i takođe kod nekih crevnih oboljenja (enteritisi, kolitisi).