Francuski paradoks

„FRANCUSKI PARADOKS“ - VINEX

 

Jedan od najgledanijih TV kanala u SAD emitovao je 1994. godine šezdesetominutnu emisiju o rezultatima istraživanja medicinskog fenomena poznatog pod imenom „francuski paradoks“.

Naučnici su odavno primetili da u Francuskoj ne važe statistički podaci međusobne zavisnosti između ishrane, loših navika i stepena kardiovaskularnih oboljenja, kao što je to slučaj u drugim razvijenim zemljama. Naime, Francuzi su u proseku jeli više masne hrane, više pušili i bavili se manje fizičkim aktivnostima nego drugi „Evropljani“ i Amerikanci. Sa druge strane prosečna dužina života u Francuskoj je za 2,5 godina veća nego u drugim zemljama, a statistički je pojava kardiovaskularnih oboljenja manja za 40%. TAJNA TOGA, KAKO JE OTKRIVENO U EMISIJI, JE REDOVNA UPOTREBA CRNOG VINA.

 

Bukvalno samo za nekoliko dana posle emitovanja ove senzacionalne emisije prodaja crnog suvog vina u Americi porasla je za 40-45% i do današnjeg dana postojano raste. Do početka 1996. godine praktično svi najvažniji mediji razvijenih zemalja objavili su preporuke vodećih svetskih dijetologa, da je za zdravlje korisno svakodnevna upotreba crnog vina u dozi od 150 ml, odnosno jedna čaša vina dnevno. DAKLE, TAJNA JE U ČAŠI VINA.

Šta uzrokuje lekovita svojstva crnog suvog vina? U prvom redu, smatraju naučnici, to su polifenolna jedinjenja ili flavonoidi, odnosno bioflavonoidi – biološki aktivne materije, koje dolaze u vino iz grožđa. Ovu grupu flavonoida pre svega čine flavonoli, katehini,antocijanidini i leukoantocijanidini. Ova jedinjenja ulaze u sastav tzv. Vitamina P. Vitamin P je neophodan za izgradnju i elastičnost krvnih sudova, za normalnu funkciju kapilara štiteći ih od sklerotičnih promena, za  održavanje normalnog arterijskog pritiska, za ćelijsko disanje i imaju snažno antioksidantsno dejstvo. U kožici grožđa, a samim tim i u vinu, nalazi se resveratrol. Kako su pokazala mnoga istraživanja,resveratrol obezbeđuje elastičnost ćelijskih membrana i čuva kolagen, od koga zavise svojstva epitelnog tkiva.Pri redovnoj upotrebi, resveratrol održava elastičnost kože, podmlađuje je i ublažava bore.

 

Većina bolesti počinje povredom ćelijskih membrana, koje služe kao svojevrstan skelet ćelijama i zaštita unutrašnjih organela. Pomoću membrana, ćelije komuniciraju među sobom prenoseći biološke impulse. Na ćelijskim membrama su koncentrisani mnogi fermenti, receptori i imuni kompleksi, zahvaljujući kojima se realizuje proces metabolizma. Osim toga, kroz membrane prolaze posebni „kanali“ koji omogućavaju transport jona, hranljivih materija i kiseonika sa jedne strane, kao i izbacivanje produkata metabolizma sa druge. Prostije govoreći, život i normalan rad ćelija bez zdrave ćelijske membrane je nemoguć. Različita dejstva – unutrašnja (stres, upale, hormonalni i imuni disbalans, narušeni metabolizam) i spoljna (toksini, mikrobi, virusi, radijacija, višak ili manjak kiseonika) – povređuju lipidni sloj membrana. Kao rezultat toga, u njima počinje lavinska reakcija oksidacije lipida. To je i početak mnogih bolesti. Flavonoidi (bioflavonoidi) su sposobni da zaustave taj proces. Svi drugi, danas poznati stabilizatori ćelijskih membrana, kako životinjskog tako i biljnog porekla, znatno su manje efikasni u odnosu na flavonoide. Nauka je dokazala da flavonoidi sprečavaju obrazovanje trombova, smanjuju nivo „lošeg“ holesterola, povećavaju nivo lipoproteina visoke gustoće, sprečavaju nakupljanje lipida na zidovima krvnih sudova, pokazuju protivalergijsko i protivradijaciono (uključujući i sunčevo zračenje) dejstvo, sprečavaju pojavu razvoja bolesti srca i jetre, čuvaju elastičnost tkiva i kože, pozitivno deluju na nervno tkivo.

 

vinex_bNajblagotvorniji sastav bioflavonoida nalazi se u sortama crnog grožđa. Ali, s' druge strane lekovita svojstva crnog vina garantovana su samo za vina visokog kvaliteta. Takva vina su obično skupa i nedostupna širim krugovima stanovništva. Osim toga, redovna upotreba vina čak i u manjim dozama, nije za svakoga posebno za one koji imaju problema sa jetrom i želudačno-crevnim traktom. Ali stručnjaci kompanije Vision zajedno sa specijalistima kompanije Arkopharma su rešili taj problem i razvili su jedinstven proizvod, biološki aktivan dodatak ishrani pod nazivom Vinex, koji u sebi sadrži optimalni sastav korisnih komponenti crnog suvog vina.
Dovoljno je uzeti jednu kapsulu Vinex-a ujutru za vreme doručka i time ćete obezbediti biološki korisne materije iz grožđa za ceo dan. Redovna upotreba Vinex-a snižava rizik nastanka kardio-vaskularnih bolesti, čisti krvne sudove, smanjuje nivo holesterola, popravlja tonus i stanje kože, povećava radnu sposobnost, neutralizuje slobodne radikale, usporava proces starenja i produžava život.


Home | Info | Arhiva tekstova | Francuski paradoks (Vinex)