Super-Cupers, ili zaštitnik jetre (Cupers)

 

XX vek je bio pun novih otkrića, novih tehnologija i došlo je do velikog naučno–tehnološkog progresa. Uporedo sa tim, formirala se drugačija okolina, koja danas po čoveka ima poprilično štetan uticaj.

U datim uslovima čovek pokušava da se odbrani od neprijateljskog dejstva toksičnih materija egzogene (ksenobiotika) i endogene prirode, koristeći mehanizme detoksikacije koji su se u njemu formirali tokom evolucije. Ti mehanizmi su povezani sa radom takvog organa kao jetra, opravdano nazvana «biolološka labaratorija» našeg organizma. Raznovrsnost biohemijskih procesa, koji se dešavaju u ćeliji jetre (hepatocit), veoma je velika: više od 600 reakcija sa učešćem oko 100 hiljada fermenata, što govori o važnoj ulozi jetre u sintezi, razmeni ugljenih hidrata, belančevina, masti, vitamina, makro-mikro elemenata, procesa detoksikacije egzogenih i endogenih toksičnih materija, u ostvarenju barijerne funkcije u odnosu na uzročnike različitih bolesti.

Optimalan rad naše «biohemijske labaratorije» je važan uslov za adaptaciju čoveka na štetne faktore okoline. Istovremeno, danas raste geometrijskom progresijom broj akutnih i hroničnih bolesti jetre, izazvanih ne samo tradicionalnim virusnim infekcijama, već i velikim brojem faktora hemijske prirode, koji imaju toksično dejstvo na hepatocite. Na poslednje se odnosi i problem medikamentoznih povreda jetre, koje zauzimaju 7 – 10% od ukupnog broja bolesti tog organa. Danas je poznato više od 300 farmakoloških preparata, koji se prodaju pod 2000 različitih naziva, a koji imaju hepatoksično dejstvo.

Za poboljšanje rada jetre, najefektivnija je primena sredstava prirodnog porekla, odavno poznatih unarodnoj medicini. Oni sadrže komplekse biološki aktivnih materija, koji su strukturno bliski metabolitima organa, biohemijski saglasni sa njima i ne prihvataju se kao strana tela.

Odgovarajuća sredstva imaju korigujući i normalizujući uticaj na izmenjne funkcije nekog od sistema organizma, bez uticaja na pokazatelje, koji su normalni.

 

Racionalno odabran biljni kompleks, bez toksičnog i pobočnog dejstva, sposoban da izazoveregulatorne efekte je Vision BAD «Cupers Neo». Delujuća komponenta tog BAD-a je Silybum marianum - šareni čkalj, Foeniculum vulgare - komorač, Cynara scolymus - artičoka, čije zajedničko prisustvo obezbeđuje ostvarenje endoekološkog efekta, koji može da normalizuje i očisti unutrašnjost organizma.

Šareni čkalj u sastavu «Cupers Neo», rodom je sa juga Evrope, Srednje Azije i Severne Afrike. U Nemačkoj ga gaje na plantažama. Osnovne delujuće materije su flavonolignani (silibin, silikristin,silidianin,...). Sadrži alkaloide, saponine,... Biološki aktivne komponente biljke imaju moćno hepatoprotektorno dejstvo: profilaktički štite ćelije jetre i povećavaju njihovu otpornost kainfektivnim i toksičnim materijama, ubrzavaju obrazovanje i izbacivanje žuči, poboljšavaju varenje, normalizuju razmenu materija. Ta svojstva ga čine nezamenjivim za regeneraciju funkcija povređenih hepatocita i profilaktiku pojave različitih bolesti jetre – jednog od najvažnijih organa za čišćenje organizma od toksičnih materija.

cupers_neo_bPod čišćenjem organizma se podrazumeva stimulacija izbacivanja međuće-lijske tečnosti, koja umiva i transportuje u limfni sistem nakupljene u tkivima proizvode metabolizma. Njih iz organizma izvode razni sistemi: mokraćni,...
Istovremeno, naši sistemi za izbacivanje mogu da izbace samovodorastvorne toksične agense, a većina toksičnih materija koje se talože u tkivima i ćelijama, je hidrofobna, odnosno nerastvara se u vodi. Da bi se izbacili iz organizma neophodan je čitav niz hemijskih reakcija pretvaranja, čiji je rezultat da toksične materije postanu hidrofilne, odnosno rastvorive u vodi. I ovde glavnu ulogu ima jetra. Proces detoksikacije fermentivnim sistemima  etre se odvija u dve etape. U prvoj pomoću složenog fermentativnog sistema citohroma R-450 dolazi do reakcije priključenja atoma kiseonika u molekulu hidrofobnih jedinjenja (kako endogenih metabolita, tako iksenobiotika). Hidrofobna jedinjenja metabolizirana na tom stadijumu, stupaju u drugi završni stadijum detoksikacije – konjugaciju, čija je posledica njihovo izbacivanje iz organizma.

Funkcionisanje barijernih mehanizama jetre dovodi do normalizacije unutrašnje sredine organizma i do povećanja njegovih adaptacionih mogućnosti. Kao posledica tako napregnutog rada hepatocita,nastupa njihovo preopterećenje i onda je jetra podložna bilo kakvom patološkom uticајu. Zbog toga, za održanje optimalne funkcije fermentativnih sistema, koji kontrolišu procese detoksikacije, važne su biološki aktivne komponente šarenog čkalja. Druge biljke u sastavu BAD «Cupers Neo» - dimnjača i artičoka - stimulišu funkciju drenažnog (limfatičkog) i sistema za izbacivanje, što obezbeđujemaksimalnu efikasnost endoekološkog dejstva.

Kao lekovito sredstvo komorač se primenjuje od pamtiveka. Koristili su ga u svojim lekovima još Hipokrat, Askilepiad, Dioskorid, Avicena i dr. Stari Saksi komorač su uvrstili među 9 svetih trava. Stara engleska poslovica kaže: „Taj ko vidi komorač, a ne sakuplja ga - to nije čovek već đavo.“ Komorač pomaže pri lečenju bubrežnih bolesti, posebno kamena u bubregu; popravlja peristaltiku (rad) želuca i creva; popravlja stanje pri spastičkom kolitisu; stimuliše apetit i rad žuči; pomaže čišćenju žučnih i mokraćnih kanala; ima lako umirujuće dejstvo... Komorač može pomoći i kod onkoloških bolesti.

Artičoka se odavno koristi kao hrana. A utvrđeno je da artičoka blagotvorno utiče na rad jetre i žučnog sistema, snižava holesterin i trigliceride u krvi, ima diuretičko dejstvo, pospešuje gubljenje mase tela, reguliše funkcije štitne žlezde.


Broj sredstava, koja se mogu koristiti za podršku funkcionalne aktivnosti jetre je veoma mali. Taj broj je stotinama puta manji od, na primer, količine preparata koji se koriste u kardiologiji, pulmologiji i dr. granama medicine. Zbog toga je nemoguće preceniti tu uslugu koju nam pruža BAD «Cupers Neo», šireći arsenal visoko efikasnih i netoksičnih sredstava, koja mogu da normalizuju funkciju jetre.
Taj BAD se može bez ikakve opasnosti primenjivati u toku dugog vremenskog perioda što je posebno važno za optimizaciju mehanizma dugotrajne adaptacije, profilaktike i kompleksnog lečenja hroničnih bolesti.


Home | Info | Arhiva tekstova | Super-Cupers, ili zaštitnik jetre (Cupers)