Artemida+ za kritične dane

 

Svako od nas je sigurno sreo ne jednu ženu, koja ima dva lica: spokojna i uravnotežena i ona koja s' vremena na vreme postaje prava "furija" ili histerična "plačljivica". Ako se takve transformacije dešavaju svakog meseca - krivac je, skoro uvek, predmenstrualni sindrom (PMS) koga zovu i ciklični sindrom ili sindrom predmenstrualnog opterećenja.

Za pojavu PMS-a u životu žene, naučnici su se odavno zainteresovali, ali ne samo oni. U drevna vremena žene u stanju "predmenstrualnog sumračnog stanja duše" su smatrane prorocima plemena. A u Parizu 1887.godine, državno veće je utvrdilo, da je nemoguće poveriti rešenje važnih pitanja "biću koje je svaki mesec pod uticajem unutrašnjih promena i sposobno je da izvrši radnje, zbog kojih će se, kad to stanje prođe, kajati". Po rezultatima ispitivanja švedskih naučnika, kod 20-30% žena u periodu pred menstruaciju, dolazi do raznih psihoemocionih poremećaja, a 6% je čak radno nesposobno.

Svaki mesec 1-14 dana do početka menstruacije, milioni žena imaju neprijatna osećanja čiji intenzitet može varirati od lagane slabosti do prave bolesti. Simptomi PMS-a mogu biti razni. To su bolovi u dnu stomaka, naduvenost i pojačana osetljivost mlečnih žlezda, razdražljivost, plačljivost, osećaj lupanja srca, bol u srcu, u leđima, u zglobovima i celom telu, napadi migrene, nespokojstvo, uporna ponavljajuća upala mokraćne bešike, loš apetit ili obrnuto - neobična potreba za hranom, uvećanje mase tela... Kod nekih žena takvi simptomi iščezavaju s' početkom menstruacije, kod drugih tek sa njenim završetkom, ali glavna odlika PMS-a po kojoj se razlikuje od drugih bolesti, jeste njena cikličnost.

U prvom red  od PMS-a stradaju žene koje imaju hronične bolesti, a takođe i one čiji je rad vezan za zagađenu sredinu na poslu ili za stalan umni napor. Ključni momenat za razvoj PMS-a mogu biti bilo kakve stresne situacije. Bolesno osećanje, koje se pojavljuje pri PMS-u, neposredno je vezano sa hormonalnim poremećajem koji se dešava u ženskom organizmu.

Pravilno objašnjenje mehanizma razvitka PMS-a prvi je dao Roberto Franko 1931.godine, koji je napisao članak "Hormonalni uzroci simptoma nespokojstva u pred menstrualnom periodu". Savremena istraživanja su potvrdila da se regulacija reproduktivne i menstrualne funkcije žena ostvaruje složenim neuroendokrinim mehanizmima. Pri PMS-u , simptomi govore da je poremećena funkcija sistema - hipotalamo-hipofizarno-jajničko-nadbubrežnih žlezda, a to uslovljava sniženje funkcionalne aktivnosti jajnika i promenu nivoa polnih hormona u krvi. Više od toga, u periodu pred menstruaciju u organizmu žene se snižava sadržaj neurotrnsmitera seratonina, koji učestvuje u regulaciji psiho-emocionalnog stanja. Time se objašnjava sklonost mnogih žena ka depresivnim stanjima i razdražljivosti. Istovremeno, snižava se nivo takozvanih "hormona radosti" - endorfina, što dovodi do pogoršanja raspoloženja i sniženja praga bola. Kao rezultat, ono što nije uznemiravalo ženu u običnom stanju, u tom periodu se pojačava i ona to prima kao bol.
artemida_b
Simptome predmenstrualnog sindroma u većini slučajeva moguće je svesti na minimum ili uopšte likvidirati zahvaljujući prirodnim sredstvima, koja imaju laganu prirodnu regulaciju hormonalnog balansa u organizmu žena. Jedno od tih sredstava je biološki aktivan dodatak uz hranu "Artemida+". To je biljno-vitamiski kompleks, u čiji sastav ulaze: divlji ruzmarin, kineska anđelika, medveđe grožđe, divlji pelin, vitamin A i E.

Divlji ruzmarin (Cimicifuga racemosa) sadrži biološki aktivne materije (fitoestrogene i progestinodgovarajuća jedinjenja), koja pomažu održanju hormonalne homeostaze u organizmu žena. Divlji ruzmarin takođe otklanja bol, ima protivupalno, sedativno, hipotenzivno dejstvo, snižava temperaturu. Ova svojstva ga čine visoko efikasnim sredstvom za normalizaciju menstrualnog ciklusa kod žena. Interesantna osobenost divljeg ruzmarina je njegovo insekticidno dejstvo.

Latinski naziv kineske anđelike, koja ulazi u sastav "Artemide+" - Angelica sinensis, dolazi od reči "anđeo, arhanđel". Biljka je dobila svoj naziv u čast arhanđela Rafaila (u prevodu sa hebrejskog: Rafael - Bog je lekar)., koji je upoznao ljude sa lekovitim svojstvima mnogih trava. U srednjem veku biljka se primenjivala protiv kuge. Osim protivmikrobnog dejstva, aktivne komponente anđelike imaju spazmolitičko, protivupalno i protivbolno dejstvo, što je posebno važno kod nastupanja "kritičnih dana". Anđelika povećava nivo hemoglobina, poboljšava cirkulaciju, snižava rizik obrazovanja trombova. Njena primena omogućuje da se poveća sekrecija žuči, da se umanje "lutajući" procesi u crevima, da se poveća njegova sekretorna i motorna funkcija.

Divlji pelin, latinski naziv "Artemisia vulgaris", nazvana je po ženi karejskog cara Mavsola (oko 352.g. pre n.e.), koja se zvala Artemisija. Ona je prva primenila ovu biljku protiv protiv ženskih bolesti, ali može se reći i po boginji Artemidi, pokroviteljici porođaja, koja je ukazala na lekovita svojstva Artemisije. Biljka je bogata biološki aktivnim materijama (flavonoidima, eteričnim uljima, gorkim materijama, vitaminom C i dr.), koje uslovljavaju njeno spazmolitičko, protivupalno, sedativno, opšteobnavljajuće dejstvo, kao i dejstvo protiv grčeva. Normalizuje funkcionisanje nervnog sistema, poboljšava san, reguliše menstrualni ciklus.

Medveđe grožđe (Arctostaphylos uva-ursi) je odavno poznato u medicini mnogih zemalja po svojim lekovitim svojstvima. Antiseptički i diuretički efekat same biljke potiče od hidrohinona, koji se obrazuje u mokraćnim putevima pri hidrolizi glikozida, arbutins i matilarbutina. Osim toga, biljka sadrži i druge biološki aktivne komponente pa ima izražajno protivupalno dejstvo.

Prisustvo vitamina A i E u "Artemidi+" značajno povećava korisna svojstva  ostalih komponenata. Oni obezbeđuju antioksidantnu zaštitu ženskog organizma, pomažu izgradnji ženskih hormona neophodnih za reproduktivnu funkciju (a i sam naziv vitamina E je - tokoferol što znači "onaj koji nosi potomstvo"). Druga važna funkcija prisutnih vitamina je njihovo aktivno učešće u regulaciji razmene materija, oni zatim učestvuju u održavanju optimalnog stanja epitelnog, mišićnog i koštanog tkiva i obezbeđuju normalan rad imunog sistema. U savremenim uslovima, žena se sreće sa gomilom problema trudeći se da uskladi porodične i radne obaveze. Pri tome, ona sama ostaje na poslednjem mestu i zaboravlja da misli o sebi. Ne treba ostavljati da simptomi PMS-a prolaze ne preduzimajući ništa, jer oni ne crpe samo fizičku snagu žene, već narušavaju njeno psihičko zdravlje, ometaju njene odnose sa porodicom, prijateljima, kolegama. Osim toga, kod žena sa izraženim PMS sindromom, velika je verovatnoća razvića teških formi klimakteričnog sindroma. Neophodno je shvatiti da nema nerešivih problema, svaki problem ima svoj ključ za rešenje. Jedan od doktora, sposobnih da vam pomogne, ste vi sami, a uzimanje BAD "Artemida+" vam omogućuje da rešite specifične ženske probleme i da onda imate vremena za dostizanje mnogih postavljenih ciljeva.


Home | Info | Arhiva tekstova | Artemida+ za kritične dane